• Bulevardul Basarabia, nr. 256, Bucuresti
 • Luni - Vineri
  8:00 - 20:00
Suport 24/7

+40 720 367 621

close

Ce este un filtru HEPA si cum functioneaza acesta?


imaginea nu se poate incarca momentanFitrarea HEPA. Ce inseamna, de fapt, HEPA? Cum functioneaza filtreleHEPA si cand am nevoie de unul?

Acest articol va aborda fiecare dintre aceste intrebari, in asa fel incat vei sti exact ce este si cand ai nevoie de el.
Ce inseamna, de fapt, HEPA?

HEPA: High Efficency Particulate Arrestance (or air) filtration. in traducere libera, filtrarea aerului la nivel de particule.

Este un filtru conceput pentru a captura particulele viciate din aer, de dimensiuni foarte mici, intr-un mod practic si eficient.

Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii a stabilit standardul pentru care aceste filtre pot fi numite „filtre HEPA adevarate”. Standardele prevad ca acest tip de filtru sa capteze particulele de dimensiuni incepand cu 0,3 microni, la o rata de eficienta de 99,97%.

Astfel, te poti intreba: cat de mare este un micron? Ei bine, un inch este egal cu 24500 de microni. Dar, cel mai bun mod de a raspunde la aceasta intrebare este prin comparatie.Iata o lista scurta cu elemente comune:

 • · O bacterie are intre 1 – 10 microni;
 • · Nisipul foarte fin are dimensiunea de 65 de microni;
 • · Acarienii sunt intre 100 si 300 de microni;
 • · Tonerul de la copiator: 0,5 – 15 microni;
 • · Polenul porneste de la 10 pana la 1000 de microni;
 • · Fumul de tigara are intre 0,01 – 4 microni;
 • · Virusurile au dimensiuni intre 0,005 si 0,3 microni.
imaginea nu se poate incarca momentanCum functioneaza un filtru HEPA?

Filtrele HEPA sunt, in cele mai multe dintre cazuri, facute din sticla sau fibre de plastic de borosilicat, dispuse intr-un covor de fibre plasate aleatoriu. Cu toate acestea, filtrele HEPA nu functioneaza ca o sita care capteaza particule mai mari decat o dimensiune specifica si le permite celor mai mici sa treaca.

Cu un filtru HEPA, particulele sunt prinse prin lipirea de una dintre filtrele componente, cu ajutorul difuziei, interceptarii sau prin impact direct.

 • Particule de dimensiuni foarte mici: Acestea sunt capturate printr-un poces de difuziune, care implica stiinta miscarii browniene, un mecanism care incetineste deplasarea particulelor la coliziunea cu moleculele de gaz si le determina sa se agate de fibrele filtrului;

 • Particule de dimensiuni mici: Pe masura ce urmeaza fluxul de aer si ating un diametru (al particulei) catre o fibra, acestea sunt „interceptate” si se lipesc de filtru;

 • Particule de dimensiuni mai mari: Acestea nu pot trece prin fibrele filtrului fara sa aiba un impact direct cu ele, astfel sunt captate;
 • De asemenea, particulele sunt colectate prin atractie electrostatica.

imaginea nu se poate incarca momentanCand este un filtru HEPA important?

Daca tu sau un membru al familiei tale sufera de astm sau alergie severa, filtrarea HEPA poate aduce un mare beneficiu, deoarece filtrele captureaza polenul, sporii de mucegai, praful, parul lasat de animalele de companie si alti alergeni si bacterii.

si daca nu sunteti siguri de prezenta acestor declansatori de alergii in casele voastre sau la birou, monitorizarea calitatii aerului reprezinta o modalitate buna de validare zilnica a filtrului. Exista teste la domiciliu, special concepute pentru a detecta niveluri mari de mucegai, formaldehida si alti iritanti, astfel incat sa fie tratati imediat.

Alte circumstante speciale fac fitrarea HEPA importanta, chiar daca nu aveti alergii.

 • Deteriorarea produsa de apa: Daca ati intampinat o inundatie, chiar si din cauza scurgerii sau revarsarii aparatelor de uz caznic, utilizarea unui filtru HEPA va va ajuta sa scapati casa de spori de mucegai, bacterii si alte microorganisme, care apar in urma intruziunii apei.

 • Fumul: Un incendiu care a avut loc in casele sau in apropierea caselor voastre, chiar daca este un incendiu de bucatarie sau de padure, poate cauza particule de fum care se acumuleaza la un nivel ingrijorator. Un filtru HEPA captureaza funinginea si particulele de cenusa generate de un astfel de foc.

 • Medii cu toxicitate chimica ridicata: Daca stiti ca exista un volum mare de substante chimice organice volatile acasa sau la birou, veti avea nevoie de un filtru HEPA, conceput special pentru a face fata acestor situatii. Aceste filtre contin carbune activ, impregnat cu iodura de potasiu, permanganat de potasiu, alumina activa si/sau zeolit.

 • Camera sterilizata: Daca aveti grija de cineva care necesita un mediu curat, exista filtre hiper-HEPA care pot captura particule cu dimensiuni de pana la 0,003 microni. Printre acestea se numara virusurile si alte particule mai mici decat cele captate de filtrele HEPA.

Desigur, daca esti ingrijorat de calitatea generala a aerului din casa ta sau de la birou, chiar si fara aceste specificatii, un filtru HEPA iti va imbunatati cu siguranta calitatea aerului din interior.

Agentia pentru Protectia Mediului si Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din Statele Unite ale Americii au declarat ca aerul din interior este mult mai poluat decat cel din exteror si, din moment ce petrecem majoritatea timpului in spatii inchise, este necesar sa asiguram un mediu sanatos.

In concluzie, Filtrele HEPA sunt concepute pentru a captura particulele microscopice la o rata mare de eficienta. Utilizand filtrarea de tip HEPA in casele voastre, calitatea aerului din interior poate fi imbunatatita prin reducerea alergenilor din aer. Situatiile precum deteriorarile produse de inundatii, infiltrarea de fum in urma incendiilor, mediile cu toxicitate chimica mare si camerele sterilizate necesita utilizarea filtrelor HEPA pentru optimizarea arului din interior.